Програмата на БНТ 1 за 137 години от Съединението на България

Българско кино и концерт-спектакли в ефира на БНТ

На 6 септември (вторник) по повод 137 години от Съединението на България БНТ 1 ще излъчи документални и игрални филми, концерт-спектакли и пряко предаване на тържествената заря-проверка от площад „Съединение“ в Пловдив.

Програмата започва в 9:15 ч. с игралния филм „Задача с много неизвестни“. В главните роли зрителите ще видят Кирил Балабанов, Михаил Милчев, Тошо Недялков, Сия Стойчева и други. Режисьор е Лиляна Пенчева, по сценарий на Братя Мормареви и оператор Виктор Чичов.

БНТ 1 ще припомним на аудиторията комедията „С деца на море“ в 10:45 ч., където светът на възрастните е заснет през чистите очи на тези, които още няма от какво да се страхуват. В главните роли са Георги Працалев, Петър Пейчев, Ивайло Джамбазов, Емил Петров, Красимир Марианов, Иван Аршинков и други.

В 12:30 ч. БНТ 1 ще излъчи концерт-спектакъл на ансамблите: „Тракия“, „Пирин“, „Странджа“ и Националното училище за танцово изкуство – София. Концертът, заснет на Античния театър в Пловдив е посветен на 100 години от рождението на професор Кирил Дженев – основател на ансамбъл „Тракия“.

Програмата за 6 септември продължава в 14:00 ч. с двете части на екранизацията по българска литературна класика „Тютюн“ по едноименния роман на Димитър Димов. Филмовата лента показва съдбата на една фамилия с конфликтите и противоречията в българското общество от началото на 30-те години на ХХ век до края на Втората световна война.

В 16:30 ч. зрителите на обществената телевизия ще гледат документалния филм на режисьора Иван Тонев „Заговорникът-дипломат“. В сюжета се разказва за призванието на Георги Странски, който е лекар, общественик, народен представител, държавник, дипломат, един от „Строителите на съвременна България“.

В 17:00 ч. БНТ 1 ще излъчи мегаспектакъла „120 години българско цирково изкуство“ –  120 незабравими зашеметяващи минути. А в 20:30 ч. до 21:20 ч. зрителите на канала ще се насладят на тържествената заря-проверка от площад „Съединение“ в Пловдив.

Програмата ще продължи в 21:20 ч. с концерт-спектакъл „Сцената е моят дом“ по повод 60 години в театъра на Недялко Йорданов.

Програмата за 6 септември ще завърши с историческата драма „Имало една война“. Сюжетът разказва за 1885 година, когато българите нарушават един несправедлив европейски договор, който разпокъсва страната на три части, и без всякаква чужда помощ и намеса Княжество България и Източна Румелия се обединяват.

На празничния ден гледайте програмата на БНТ 1