Общинският съвет прие бюджета на Община Бургас за 2021 г. Обсъждането на документа продължи над един час. Групата общински съветници от БСП не подкрепиха бюджета. Според тях липсват мерки за справяне с икономическите последици от Ковид кризата. От ГЕРБ посочиха, че изказванията им са по-скоро политически.

Нови проекти и промяна на заложените средства за други бяха включени в проекта за бюджет на Бургас за тази година. Те ще бъдат финансирани като се намалят парите за издръжка на общинската администрация, обясни зам.-кметът Красимир Стойчев.

Бюджетът на Община Бургас е силно повлиян от предстоящите избори. Това посочи общинския съветник от БСП Христо Панайотов. Един от основните приоритети трябваше да бъде подобряването на условията за икономическо развитие на Бургас, допълни той. „Включително мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес. Според нас в Бюджет 2021 няма достатъчно такива мерки. На второ място – намаляване на финансовата тежест за граждани и фирми при административното им обслужване. Това може да се случи чрез оптимизиране на разходите на самото обслужване. На трето място подпомагане на младите семейства с малки деца“, допълни Панайотов. Според него бюджетът не осигурява развитие на нито един икономически сектор. „Продължаваме с дълговото бреме. Този път таванът на дълга е 55 млн лв. При близо 100 млн. лв. собствени приходи, да не се окаже, че скоро няма да можем да си покриваме заемите“, посочи той.

Според общинските съветници от ГЕРБ, позицията на БСП е по-скоро „политическо говорене“. Според Иван Гаврилов от ГЕРБ в проекта за бюджет ясно се вижда визията за развитие на града не само през тази година. „През тази есен след масовата ваксинация се очаква светът да се върне към нормалния ритъм на живот. Ние трябва да сме готови да се възползваме максимално от икономическите възможности, които ни предстоят. Такава амбиция виждам в проектобюджета чрез предвидените средства за довеждаща инфраструктура до индустриалните зони и постоянството при разширяване на градската среда и привличането на нови инвеститори“, обясни той.

Общинският съветник Владимир Павлов направи предложение за преразпределянето на средствата за НПО-та в Бургас. Той предлага с общо 10 000 лв. да се увеличи финансирането на близо 20 от тях. Средствата ще са от намаляването на субсидията на други 2, които според него не работят достатъчно ефективно. „Едното е Фондация „Астика“, чийто бюджет искам да се намали с 5000 лв. Това е една младежка организация, която се занимава изключително и само с организирането на купони. Другото направление, където искам да се намали бюджетът им с 5 000 лв. е Тракийското дружество „Екзарх Антим I“. Категорично съм против ние да финансираме предизборна кампания на който и да е. В момента те се занимават с политическа кампания“, поясни той.

Според групата общински съветници от „Движение България на гражданите“ има пропуски в проекта за бюджет, но въпреки това ще го подкрепят. Те посочиха, че няма достатъчно мерки за развитие на малките населени места.

Прочети още