Познаваме ли Беласица достатъчно добре? „Беласица“ е най-новият природен парк в България, обявен е за защитена територия през 2007 година, но дълго време като че ли остава извън вниманието на една част от хората, които обичат планините, защото се намира в гранична територия. В края на миналата година Българска фондация „Биоразнообразие“ създаде интерактивна онлайн карта с над 40 пешеходни и веломаршрута в планината Беласица.

Въпросът е има ли да наваксва с разходки в района на Беласица? За това е разговорът с Мартина Колева, която разказва за интересните места, но също и за възможностите за културен, пешеходен и дори кулинарен туризъм в подножието на планината.

Мартина Колева е експерт в Българска фондация „Биоразнообразие“ и разказва за интереса към планината през годините, но и за новата онлайн карта с 27 пешеходни и 17 маршрута за планинско колоездене. И чертаем заедно, разбира се, любими маршрути.

Всеки маршрут в интерактивната онлайн карта е с различна трудност, продължителност и цел, като съдържа подробно описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка. Картата може да бъде намерена на сайта на Българска фондация Биоразнообразие или директно тук.
Мартина Колева разказва защо не трябва да пренебрегваме Беласица и кои са личните ѝ пристрастия.
Прочети още