Американските фондови индекси стартираха петъчната търговия с понижения въпреки изненадващо силно проучване за бизнес активността в САЩ през януари, тъй като инвеститорите изглежда акцентират върху ограничителните противоепидемични мерки в Европа, Азия и Америка с оглед на влошаващата се Covid картина, което причини спад и на азиатските и на европейските борси.

В същото време инвеститорите се опасяват, че предложеният от новоизбрания президент Джо Байдън нов пакет от антикризисни стимули за 1,9 трлн. долара може да срещне съпротива в Сената, което да забави неговото одобрение и прилагане.

По-слаби от очакваното финансови резултати на технологичните гиганти Intel и IBM също се отразяват негативно на инвеститорската настройка в края на работната седмица.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава около 90 минути след началото на търговията с 235 пункта (понижение с 0,76%), широкият индекс S&P 500 с 0,5% и технологичният индекс Nasdaq Composite с -0,4%.

Акциите на Intel поевтиняват с 8,5%, а тези на IBM с над 10%, след като инвеститорите не възприеха добре техните финансови отчети за последното тримесечие.

Тези две компании са в топ 30 на компаниите, влизащи в DJIA, като именно техният спад е в основата на днешното понижение на индекса на сините чипове.

Днешното понижение на Уолстрийт обаче изглежда ограничено от серия изненадващо силни икономически данни от САЩ – нарастване на бизнес активността през януари благодарение на подем както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите, повишение на продажбите на съществуващи жилища през декември с 0,7% до 6,76 млн. жилища на годишна база.

Прочети още