Алексей Навални

Полицията в Русия задържа превантивно няколко активисти, близки до Алексей Навални. Генералната прокуратура поиска да бъдат блокирани интернет страници и форуми, които публикуват призиви за участие в протестите в подкрепа на опозиционера.

Задържани са продуцентът на Ютюб канала на Навални Любов Собол и юристът на основания от опозиционера „Фонд за борба с корупцията“ Владлен Лос.

Лос, който е беларуски гражданин е бил уведомен, че трябва да напусне Русия до 25 януари и да не се връща в страната до края на 2023 година.

Полицаи са посетили в домовете им още няколко души, за да ги предупредят да не участват в насрочения за тази събота в центъра на Москва протест в подкрепа на Навални.

Сред тях са прессекретарят на опозиционера Кира Ярмиш, главният редактор на изданието „Медиазона“ Сергей Смирнов и водещият в радио „Ехото на Москва“ Александър Плюшчев.

Същевременно Генералната прокуратура поиска ограничаване на достъпа до социалните мрежи, който публикуват призиви за участие в съботния протест. От ведомството обявиха, че са предприели предупредителни мерки, но нарушителите могат да бъдат привлечени към административна отговорност.

Алексей Навални беше задържан в неделя на летище „Шереметиево“ за нарушаване на условна присъда от 2014 година. Съдът го остави в ареста до 15 февруари.

Прочети още