Полицията задържа над 1000 души в цяла Русия в събота и използва сила, за да прекрати митингите из страната, докато десетки хиляди протестиращи поискаха освобождаването на критика на Кремъл Алексей Навални, чиято съпруга е сред задържаните, предава Reuters. Навални призова своите поддръжници да протестират, след като беше арестуван миналия уикенд, при завръщането му от Германия за първи път, след както беше отровен с нервнно-паралитичния агент „Новичок“.

Властите предупредиха хората да не участва в съботните протести, като заявиха, че рискуват да се заразят скоронавирус, както и наказателно преследване и евентуално затвор за присъствие на неразрешено събитие.

В централната част на Москва, където репортери на Reuters изчисляват, че най-малко 40 000 души са се събрали в един от най-големите неразрешени митинги от години, полицията е видяна грубо да задържа хора, качвайки ги в полицейски муикробуси. Властите казаха, че участват само около 4 000 души.

Някои протестиращи скандираха „Путин е крадец“ и „Позор“ и „Свобода на Навални!“ Съпругата на Навални Юлия заяви в социалните мрежи, че е била задържана на митинга. Майката на Навални Людмила също беше на протеста.

Някои от политическите съюзници на Навални бяха задържани в дните преди протеста; други в самия ден. Групата за наблюдение на протестите на „ОВДинфо“ заяви, че поне 1 090 души, включително 300 в Москва и 162 в Санкт Петербург, са били задържани в цяла Русия, като броят им вероятно ще се увеличи. Съобщава се за арести на митинги в близо 70 града в цялата страна.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още