Полет свързва Белград и Прищина след 20 години

Eurowings

За пръв път от 20 години Сърбия и Косово ще бъдат свързани по въздушен път. Това ще стане възможно заради инициативата на германската „Луфтханза“, която ще лети директно между двете столици, пишат медии в двете държави.

„Луфтханза“ потвърди, че е подписано писмо за намерение и съобщи, че полетите ще се обслужват от нискобюджетното ѝ поделение Eurowings, а подробностите ще бъдат обявени „в следващите седмици“. Според директора на сръбската „канцелария за Косово и Метохия“ Марко Джурич меморандумът, с който това ще стане възможно, предстои да бъде подписан в Берлин днес, съобщиха агенция „Бета“ и „Данас“ няколко часа преди събитието.

Джурич, който определи решението като „добра новина“, същевременно постави условия за пускането на авиолинията – „премахване на митата върху стоки от Централна Сърбия“.

Митата на Прищина бяха отговор на кампанията на Белград срещу приемане на Косово в международни институции.

В момента Косово и Сърбия се свързват само от автобусен транспорт. Въздушното пространство над Косово се управлява от мисията на ООН в страната и от силите KFOR.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *