Десетки пловдивчани се стекоха пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Пловдив за да отбележат 148-мата година от гибелта му. Въпреки студеното време, централната алея на Бунарджика се изпълни с млади семейства с малки деца, ученици, учители, граждани и общественици, които с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски и поднесоха веднци и цветя на паметника.

„Днес е ден за размисъл. Ден, в който за миг да изоставим забързаното ежедневие. Да изличим от съзнанието бъртвежа на маловажните проблеми и да се огледаме наоколо. Нека да се замислим – какви щяхме да бъдем без свободата, без способността да определим себе си, без възможността да предадем миналото си като свят завет на родния си език. Ще дам един обобщен отговор – нямаше да знаем, защото никога нямаше да разберем значението на думата свобода. За нас тя щеше да бъде сън, мечта, блян. 19 февруари е ден на скръб, но и ден на промяна. Ден трагичен, но и ден в прослава. Ден, в който Левски поглежда отвъд малодушието и страха, отваря портите на вечността и показва как смъртта, в името на святата кауза е начин да се освободим от оковите на битовото съществуване. Апостолът даде пример, който всички безумни глави последваха. И благодарение на тях днес аз стоя пред вас и имам възможността да славя името на Васил Иванов Кунчев“, това каза в словото си пред паметника на Васил Левски десетокласничката от Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ Ева-Йоана Стаматова, отличен в Националния проект „Народните будители и аз“.

В церемонията по традиция се включиха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, а също и членове на Общински комитет „Васил Левски” и на Комитет „Родолюбие”.

Прочети още