На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите дървета от ледолома все още не може да се каже.
"Пораженията са големи. На територията на горското стопанство има страшно много пречупени върхове, паднали дървета и т.н., но, за да мога да знам какво е истинското състояние, трябва да падне този лед, защото не може да се ходи из гората сега и да се направи инвентаризация на повредите", каза директорът на горското стопанство Калин Николов.
Най- пострадалите от ледолома дървета са от 600 до 1 000 метра надморска височина. Някои от тях са изкоренени- падат от тежестта на леда върху клоните. Падайки събарят и други дървета. Над 1 500 метра надморска височина няма такива повреди, защото е валял сняг. Най- тежкият участък е 5 километра от Малка Бързия нагоре. 6 договора с наети фирми за добив на пострадалата дървесина има Учебно- опитното горско стопанство, плаща им се за добива, а дървесината се продава.
"Ние това нещо го преживяхме 2011 година. Имаше също ледолом. Наехме, почти от цяла България поканихме бригади, които пристигнаха с коне, колкото и да е недостъпно и успяхме да не похабим дървесината", допълни Калин Николов.
На места гората се е възстановила по естествен начин- от падналите жълъди и към момента няма голи участъци.
Още по темата може да чуете в звуковия файл.
Прочети още