Минути след 1 часа тази нощ пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключен от енергийната система. Причината е задействане на защита по време на рутинни операции.

Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка, съобщиха от атомната електроцентрала.

Няма изтичане на радиация и поводи за безпокойство, каза за „Хоризонт“ председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

„В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната система. При рутинни операции е допуснато отклонение, което довело до изключване на блока. Няма аварирало оборудване, няма засегнато оборудване, няма отклонение от нормалната радиационна обстановка. Няма основания за безпокойство. Към момента вървят пускови операции – те са доста продължителни. Между другото проверено е оборудването и няма причини блокът да не бъде пуснат“, посочи Бачийски.

Очаква се 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде пуснат до края на деня. Същевременно от Електроенергийния системен оператор посочиха, че изключените мощности от централата са били заменени, като са натоварени водните и термичните централи, включително и два блока от ТЕЦ „Марица Изток 2“, която все още играе ролята на студен резерв.

Не се налага внос на ток, тъй като в момента вътрешното потребление не е високо, допълниха от електроенергийния системен оператор.

Прочети още