Външният министър на Китай Ван И призова новата администрация на САЩ да преустанови „ирационалното потискане“ на китайски технологични компании и постави условия за развитието на отношенията между двете страни, предадоха международните агенции.

Китай иска САЩ да премахнат митническите мита и санкциите срещу компаниите, за да се установят условия, необходими за сътрудничество между двете страни, се казва в изявление на министъра. Той също така призова САЩ да подкрепят китайските студенти и да преустановят ограниченията на културните групи и медиите. Той отправи своето послание по време на форум на тема „Да върнем отношенията между Китай и САЩ отново в правилния коловоз“.

Все още не е ясно каква ще е политиката на новия американски президент Джо Байдън, но засега той поддържа наследството на опонента си Доналд Тръмп. В петък Байдън коментира, че се готви за „дългосрочна стратегическа конкуренция с Китай“.

По-рано финансовият министър на САЩ Джанет Йелън коментира, че митата срещу китайския внос засега остават, като евентуалното им отпадане ще зависи от придържането на Китай към определени търговски договори.

Освен това се очаква Байдън да обърне по-голямо внимание от своя предшественик на спазването на човешките права, тема, по която Китай все още има резерви, особено що се отнася до зони, като Хонконг, Тибет и севернозападния автономен регион Синдзян, в който се твърди, че има лагери за принудително задържане на мюсюлмани.

Една от компаниите, които загуби най-много от търговската война на бившия президент Тръмп, бе телекомуникационната компания Huawei, чиито продажби на смартфони спаднаха с повече от 40%, в следствие на американските санкции срещу нея.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още