След цели 19 години от последното преброяване и един неуспешен опит през април Република Северна Македония ще извърши преброяване на населението, домакинствата и жилищата, съобщи телевизия Канал 5, цитиран от БТА.

С помощта на гласовете на партиите на етническите албанци Алианс за албанците и Алтернатива 123 – местният парламент прие днес закона за преброяването с 62 гласа "за" и без гласове "против" и "въздържали се".

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ напусна парламентарната зала преди гласуването.

Депутатите от Алтернатива казват, че са имали някои забележки по закона, но все пак смятат, че преброяване трябва да има, и затова са го подкрепили.

Дебатите в парламента по този закон приключиха преди няколко дни, но депутатите от ВМРО-ДПМНЕ днес отново повториха, че той не отговаря на европейските стандарти и резултатите от преброяването няма да бъдат реални.

Управляващата партия СДСМ съобщи, че компетентните институции са готови да извършат преброяването по всички международни стандарти и според препоръките на Евростат.

"Никой не бива да се политизира преброяването, а призивите за бойкотирането му са призиви за нарушаване на закона", заяви СДСМ по повод възраженията на ВМРО-ДПМНЕ.

Законът предвижда преброяването да се извърши в периода от 1 до 21 април. Гражданите на страната, живеещи в чужбина, ще представят своите данни чрез приложение, което ще бъде качено на страницата на Държавния статистически институт от 1 март. На онези, които откажат да дадат исканите от тях данни или посочат невярна информация, ще бъдат налагани глоби от 200 до 300 евро.
За последен път преброяване в страната имаше през 2002 г., а през 2011 г., след поредица политически противоречия и обвинения то бе прекратено няколко дни преди края.

Тогавашният премиер Никола Груевски отправи обвинения за фалшифициране и преброителният материал бе унищожен.

Прочети още