Парад на планетите в края на април и през май

Звездното небе предлага зрелище за любителите астрономи тези дни. Парадът на планетите започна за по-удобни наблюдения още от средата на април рано сутрин, ниско над хоризонта в посока изток-югоизток, става ясно от „Гид на любителя астроном“.

За поредна година катедра “Астрономия” към Физическия факултет на Софийски университет “Св.Климент Охридски” предоставя безплатната книга, достъпна онлайн, с автор Пенчо Маркишки от катедра “Астрономия” във Физическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН. „Гид на любителя астроном“ съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България. Книгата съдържа също няколко авторски статии на различни теми от астрономията и оптиката.

Юпитер, Венера и невидимият с невъоръжено око Нептун са в съзвездието Водолей, а Марс и Сатурн – в съседното съзвездие Козирог. 

В края на месеца условията за наблюдение на парада се подобряват. Планетите ще изгряват все по-рано преди края на нощите и ще привличат погледа все по-високо над югоизточния хоризонт. В утрата на 25, 26 и 27 април близо до тях ще се вижда ясно лунният сърп. Сутринта на 27 април Луната ще се наблюдава с 14.4% осветен диск на около 3.5 градуса южно от Венера и 6 градуса югозападно от Юпитер.

Кулминацията на пролетния парад ще бъде съединението на двете най-ярки планети – Венера и Юпитер, пише Маркишки. „Техните ректасцензии (небесните им дължини – бел.ред.) ще се изравнят на 30 април в 21 часа и 37 минути, когато Венера ще бъде на 14′ 49″ южно от Юпитер. Съединението им по еклиптични дължини ще бъде на 1 май в 00 часа и 14 минути, когато планетите ще бъдат видимо малко по-близо – на 13′ 50″ една от друга“, посочва авторът в книгата.