От 4 януари възстановяваме присъствения учебен процес в детските градини и в яслите, и в училищата – за учениците от първи до четвърти клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Той уточни, че това решение се базира на диференциран подход към различните възрастови групи от деца. Има научни изследвания, че малките деца в по-малка степен са преносители на „заразата“ и по-малко допринасят за усложняване на обстановката с короновируса, отколкото големите ученици.

При малките деца е по-трудно обучението в електронна среда, а в предучилищна възраст нямаме ефективна алтернатива, не е желателно и продължителното взаимодействие с електронни устройства от гледна точка на развитието на мозъка при тези деца, обясни министър Вълчев.

Той отбеляза, че в начален етап /от първи до четвърти клас/ учебните часове са ограничени до 20 минути и там прякото педагогическо взаимодействие е най-важното, защото децата се ограмотяват. Малките деца трябва да учат вкъщи заедно с родителите си, а имаме и неграмотни родители, коментира образователният министър.

В резултат на направените промени в Закона за предучилищното и училищното образование в края на лятото родителите имат възможност, ако решат, да задържат децата си да учат от вкъщи, като подават заявление за обучение в електронна среда от разстояние, каза министър Вълчев. Той съобщи, че в момента има над 1000 такива заявления и на тези ученици, които учат вкъщи, се предоставя компенсаторно обучение.

За детските градини направихме промяна в Наредбата за предучилищното образование, която дава възможност, по предложение на общините, временно да бъде отменен принципът на задължителност за децата в задължителна предучилищна възраст – на 5- и 6- годишна възраст, каза министър Вълчев. Той заяви, че ще призове Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/, защото такава е процедурата, и чрез НСОРБ ще прикани кметовете да изискват такива разрешения, и ако родителите искат, да могат да задържат децата си вкъщи.

За учениците от пети до 12-и клас имахме дълги разговори и в момента смятаме, че разумното е да останат поне още една седмица на обучение в електронна среда, защото подобрението на показателите, свързани с коронавируса, е крехко, заяви образователният министър. Той увери, че всяка седмица ще се следи ситуацията и това не означава, че до края на януари учениците от пети до 12-и клас ще са на обучение в електронна среда.

С учениците от първи до четвърти клас в училищата не трябва да има сега дейности по интереси, за да не се смесват деца от различни паралелки. За тези ученици учебната година беше удължена с две седмици за проекти дейности, които са особено подходящи за организирането на дейности по интереси – през пролетта или в края на учебната година, обясни министър Вълчев.