Connect with us
cigarette

НОВИНИ

От днес всяка кутия цигари се следи с код

Въвеждането на тази уникална комбинация от символи обаче може да доведе и до поскъпването на цигарите.

От днес всяка кутия цигари се следи с код

От 20 май в целия Европейски съюз влиза в сила новата система за наблюдение и проследяване движението на цигари и тютюн за пушене от сливането на продукта от машината за производство до продажбата на клиента.

Всяка потребителска опаковка, произведена или внесена в България след тази дата, ще бъде маркирана с уникален код, предупредиха от Българската асоциация на тютюневата индустрия. Това предвижда европейски регламент, чиято цел е да контролира пазара на тютюневи изделия.

Въвеждането на тази уникална комбинация от символи обаче може да доведе и до поскъпването на цигарите. Причината е в това, че производителите на тютюневи изделия трябва да вложат пари, за да купят машини, които отпечатват тези кодове, а освен това трябва отделно да се плаща и за тяхното издаване.

Системата изисква всички търговци на едро и на дребно да се регистрират, за да получат свои кодове за търговското си дружество, за всеки свой магазин или склад. Според Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия издател на уникални идентификатори е печатницата на Българска народна банка.

Регистрацията на търговците ще се извършва само по електронен път, а началната дата бе 15 април. Всеки търговец трябва да подаде онлайн заявление на интернет страницата, за да получи по един идентификационен код за икономически оператор и за обекти, които той управлява.

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Натисни за коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

LISTEN LIVE!

sweet-300

България - COVID19

422
Confirmed
10
Deaths
20
Recovered

София В момента

Новини от НОВИНИ