Connect with us

РЕГИОНИТЕ

Оранжев и жълт код за опасно време в страната

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Публикувано

на

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е в сила за 4 области в страната, жълт е кодът в други 20 области. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението от втора степен за обилни валежи от дъжд и силен вятър е валидно за областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Там се очакват значителни валежи с количества до 65 mm, както и силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s.

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за областите Перник, Кюстендил, София-град, София област, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово и Стара Загора. В тези области се очакват значителни валежи с количества до 35 mm. За област Стара Загора е в сила и предупреждение за силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s.

Предупреждение от първа степен за силен вятър е обявено за областите Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. В тези области се очаква силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s.

За областите Добрич, Варна и Бургас е валидно и предупреждение за силен вятър по крайбрежието, който се очаква да е от юг-югоизток, около и след обяд с пориви до 17-20 m/s (7-8 бала по Бофорт). Вълнението на морето в района на Добрич и Варна ще бъде около 4 бала.

НАЙ-ЧЕТЕНИ