На 27 януари тази година се навършиха 265 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Днес във Видин ще бъде отбелязана годишнината с концерт в зала "Филхармония".
Диригент е Петър Димитров, а солисти са сопраното Цветелина Малджанска и пианистката Надежда Димитрова.
Цветелина Малджанска е родом от Враца и е дълбоко свързана със Северозапада. Оперната прима е и с диплома на доктор по медицина и носителка на званието почетен гражданин на Враца. Гастролира в България, Италия, Израел, Германия, Бразилия, САЩ и Испания. Пее с почти всички български филхармонични оркестри:
"Защо избрах операта пред медицината? Това е въпрос с минала давност, защото вече не съм на 20 или на 30 години, когато трябва да взимам решения. Има неща които са непреодолими и макар човек да се опитва да бъде разумен в крайна сметка слуша сърцето си и в случая така се случи и с мен…Започнах да пея защото исках да правя това…", коментира Цветелина Малджанска.

Оперната прима е пяла на една сцена с Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Андреа Бочели и много други звезди на оперното пеене:
"Това са хората, които са най- естествените, най- нормалните. Те са истински творци и не са се самозабравили…Те са направили кариера, за която всички мечтаят. Те изискват от себе си най- доброто и за това никога не укоряват, защото знаят колко е трудно…Да имам опера посветена на мен – това първо е израз на голяма любов каквато беше с бащата на моя син и аз се чувствах муза, което е незабравимо изживяване за всяка обичана жена…Много съм щастлива и беше много трудно, защото трябваше и да си я изпея…"

Въпреки, че непрекъснато пътува, тя изпитва липсва към родната Враца и село Хайредин, където прекарва детството си:

"Все повече ми липсват. Особено на село, където са минали най- хубавите ми години от живота до 18 години. Много често си мисля за моментите там с баба ми, с дядо ми и с братовчедите. Прекрасни спомени. В момента ми е мъчно, защото тях вече ги няма. Те починаха и някак това ме отдалечи от тази къща, защото всичко там е свързано с тях. Майка ми много често звъни на комшиите чичо Цецо и леля Пенка. Той чичо Цецо непрекъснато слуша вашето радио и го пуска силно и се чува из цялата махала. Много ги обичам и са ми много близки. Те ни гледат кучето, защото майка ми лятото живее там. Най- красивите моменти са ми били там…Дуета ми с Андреа Бочели е най- запомнящ се, защото той е свръх звезда, истинска. Оказа се, че той е едно момче. Много естествен и непринуден. Той ми казваше "доктореса"…Много прекрасен човек и партньор на сцената…Трудно е за творците в този обстановка. Поне в България има някакви концерти. Каня всички любители на тази музика да заповядат на концерта ни".
Концертът е днес от 18.00 часа в зала "Филхармония". В програмата са включени концертна ария за сопран, пиано и оркестър от Моцарт и Бетовен Симфония № 3- "Ероика".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Прочети още