Оксфордският университет, който вече разработи една от ваксините срещу COVID-19 съвместно с фармацевтичната компания AstraZeneca, се подготвя да създаде нови версии на препарата, предназначени за различни щамове коронавируса. Това съобщи в четвъртък The Daily Telegraph, позовавайки се на университетския персонал.

Изследователският екип, разработил ваксината, проучва възможността за започване на производството на модифицирана версия на ваксината в рамките на 48 часа, ако е необходимо.

„Засега членовете на екипа не вярват, че това ще е необходимо, но би било глупаво да не се подготвяме за такава възможност. Ще отнеме един или два дни, за да направим необходимите промени в системата“, казва източникът..

Изданието съобщава, че британското правителство е изключително загрижено от възможността за разпространение на нови щамове на вируса, които могат да заобиколят имунната защита, която създават вече прилаганите ваксини.

Предварителните данни от проучване в Южна Африка показват, че вариантът на вируса 501Y.V2, идентифициран за първи път в тази страна, има мутации, които потенциално го правят по-инфекциозен, дори за тези с антитела.

На територията на самото Обединено кралство се развива изключително трудна епидемична ситуация поради разпространението на мутиралия щам B.1.1.7, който според предварителните оценки на експертите може да е със 70% позаразен от доминиращия досега генетичен вариант на вируса.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още