Одобряват нови лекарства за диабет и астма

pills

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчва одобрението на 66 нови лекарства, става ясно от мониторинг на Агенцията за края на 2019 година. Част от тях касаят лечението на астма и диабет тип 1 и тип 2.

При тежка астма при пациенти, страдащи 12 и повече години от заболяването, се включва медикаментът Dupixent, който предлага допълнително поддържащо лечение.

Три медикамента се включват за гликемичен контрол, като важно разрешение е допускането на Victoza да се включва при лечението на деца и юноши на възраст от 10 и повече години с диабет тип 2.

От ЕМА отбелязват, че около половината от новите лекарства – 30, са имали ново активно вещество, което никога досега не е било разрешено в ЕС.

Препоръчаните за одобрение медикаменти са приложими успешно за лечението на тумори, в областта на кардиологията, имунологията и др.

ЕМА отбелязва в мониторинга си и първата одобрена в историята на медицината ваксина срещу смъртоносния вирус Ебола. Болестта, която той предизвиква, е рядко, но тежко заболяване, при което смъртността варира от 25% до 90%.

Най-голямото огнище на зараза до момента е в Западна Африка, където през 2014-2016 г. с повече от 11 000 смъртни случая. Ваксината Ervebo е генетично разработена, а данни от клиничните є изпитвания показват, че предпазва от Ебола след еднократна доза.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *