Така общо за миналата година Обединеното кралство е поело дълг на стойност 270 млрд. британски лири, в сравнение с 212.7 млрд. година по-рано. Общо към декември националният дълг на страната достига 2.13 трлн. британски лири.
Числата представляват допълнителен натиск, който се оказва върху правителството заради влошаването на епидемичната обстановка в последния месец. Данните от статистиката подхранват и спекулациите, че през март данъците ще бъдат увеличени при условие, че програмата за ваксинация върви по план.

След като икономиката ни започне да се възстановява, трябва да се стремим да върнем публичните финанси на по-устойчиви основи“, заяви финансовият министър Риши Сунак в изявление, коментирайки дълга.

Според Financial Times Сунак обмисля увеличение на корпоративния данък с 4 пр. пункта – от сегашните 19 на 24%. Експертите обаче са против идеята, посочвайки слабите данни за продажбите на дребно, които показват, че „икономиката все още ще бъде твърде крехка през следващите месеци“.
Въпреки празничния сезон продажбите на дребно в страната са нараснали само с 0.3% през декември, в сравнение с очакванията във финансовия сектор за скок от 1.4%. Много магазини бяха затворени заради по-строгите ограничителни мерки, което направи икономиката неспособна да възстанови напълно загубите, направени при блокирането през ноември.
Според главния икономист на Pantheon Macroeconomics Самюел Томбс се очаква данъците да нараснат рязко през 2022 г., за да се стабилизира съотношението дълг/БВП.
Увеличаване на налозите в следващите месеци се очаква и в други големи икономики, като САЩ и Испания. Избраната за финансов министър в администрацията на Джо Байдън Джанет Йелен заяви, че ще работи със законодателите, за да ускори серия от увеличение на данъците. Прочети още