В продължение на три години последователите на конспиративната теория QAnon очакваха така нареченото „Голямо пробуждане“, търсейки анонимни публикации в мрежата от тайнствената фигура „Q” и възхвалявайки изказванията на бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който смятаха за свой шампион.

В сряда те бяха подложени на една болезнена проверка на реалността: Тръмп напусна Белия дом без масови арести срещу предполагаемият кабал от прекланящи се пред сатаната педофили и канибали, повечето демократи, срещу които досегашният държавен глава се е борил.Вместо това демократът Джо Байдън спокойно положи клетва като 46-ип президент на САЩ, разклащайки вярата на хиляди поддръжници на налудничавата конспирация, пише Ройтерс.

В един канал в приложението Telegram с над 18 400 членове, последователите на QAnon бяха разделени на такива, които все още призовават да се „вярва на плана“ и такива, които се чустват предадени.

„Очевидно е, че са ни измамили. Няма план, няма Q, няма нищо“, пише един потребител.

Някои съобщения акцентират върху несбъдналите се предсказания, че в края на деня на встъпването в длъжност на Байдън ще има преврат. Други продължават да дават нови прогнози, спекулирайки, че Тръмп всъщност ще се върне в Белия дом на 4 март.

„Някой има ли представа какво да чакаме или какъв ще бъде следващия ход?“, пита друг потребител, който казва, че вчера е трябвало да има голяма победа за Тръмп и масови арести.

Изследователят на дезинформация от Atlantic Council Джаред Холт, който следи групата Qanon, казва че досега никога не е виждал разочарование и съмнение от подобен мащаб сред последователите на конспирацията.

„Всичко опира до призива „вярвайте в плана“. Последователите на Q си позволиха да бъдат подведени от една несбъдната прогноза на друга. Сега бъдещето на цялото движение е поставен под въпрос“, коментира той.

Анкета с над 36 хил. подадени гласове в друг QAnon канал в Telegram показва, че над 20% от респондентите не са очаквали да се случи нещо преди встъпването в длжъност на Байдън, сочат данни на Q Origins Project, който следи движението.

Същевременно с това 34% вярват, че „армията и Тръмп имат план, който ще бъде задействан в близкото бъдеще“.

Рязък обрат

Анонимната личност или група от хора, известни като „Q”, започнаха да публикуват неясните прогнози на сайта 4chan през 2017 г., които се превърнаха в основата на движението QAnon. Мистериозната фигура твърди, че е част от администрацията на Тръмп и че има достъп до строго секретна информация.

Броят на последователите на конспиративната теория нарасна значително след избухването на пандемията от коронавирус през миналата година.

„Проповедниците” на „Q” сами по себе си се превърнаха в мини-знаменитости, разпространявайки „евангелието“ на анонимния източник в социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube. Те дори създадоха кампании за набиране на пари чрез призиви за благотворителност или продажба на стоки, преди интернет платформите да закрият голяма част от техните профили.

Сред тези лидери на движението е Рон Уоткинс, който засили публичната си активност след загубата на Тръмп на президентските избори на 3 ноември, докато т.нар „спускания“ на информация от Q ставаха все по-редки и накрая просто спряха.

През последните два месеца Уоткинс, който е дългогодишен администратор на сайта 8kun, в който „Q” публикува своите „проповеди“, рамо до рамо с публикации на расисти и крайнодесни екстремисти, имитира загадъчния тон на „Q” в публикациите си в Twitter, а след това и Telegram.

Същевременно с това той се позиционира като „експерт по избори измами“ и негово изказване пред про-Тръмп медията One America News Network дори бе препубликувано от бившия държавен глава в Twitter.

В един от най-очакваните обратни по сагата, в сряда Уоткинс изглежда се призна за победен.

„Имаме нов президент, който положи клетва, и нашата отговорност като граждани е да уважаваме Конституцията, независимо от това дали сме съгласни със спецификите на изборите“, коментира той.

„Моля ви да запомните всички щастливи моменти и приятелства, които изградихме заедно през последните няколко години“, добави той.

Потребителите на сайта TheDonald.win, който представлява възстановена версия на забранения в социалната мрежа Reddit форум „The Donald“, веднага обърнаха гръб на Уоткинс и го заклеймиха като агент на ЦРу.

Други екстремистки групи, включително неонацисти, заявиха, че възнамеряват да се възползват от хаоса в Qanon, за да вербуват нови членове.

Етикети:

Свързани статии: Twitter закри над 70 хил. акаунта, свързани с движението QAnonПрофилът на Доналд Тръмп в YouTube е замразен за още няколко дниКаква Америка оставя след себе си Тръмп?Снимка:

Рубрика:

Прочети още