Ново проучване показва: Половината от руснаците могат без интернет

Повече от 51% от руснаците са сигурни, че могат да живеят и без интернет и животът им няма да се промени значително, ако той спре да съществува, разкрива неотдавнашно проучване, за което информира Раша Тудей.

Ако интернет напълно бъде преустановен, 24% от руснаците твърдят, че това няма да ги засегне, докато 27% смятат, че животът им ще бъде засегнат малко, показва ново проучване на руския Център за изследване на общественото мнение (VTsIOM).

Но все пак 48% са наистина притеснени от евентуално глобално прекъсване на световната мрежа. Около 37% от руснаците твърдят, че животът им ще се промени значително, но все пак ще могат да се адаптират към живот в офлайн режим.

В същото време 11% не могат да си представят функционирането без интернет, повечето от тях – жители на Москва, Санкт Петербург и други големи руски градове.

В момента около 84% от руснаците са потребители на интернет, а 69% го използват ежедневно. Проучванията показват, че повечето руснаци използват интернет за сърфиране в социалните мрежи и четене на новини, както и за банкови сделки и онлайн пазаруване.

Въпреки че пълното спиране на интернет изглежда малко вероятно, руското правителство вече въведе мерки, за да предотврати това. През април президентът Владимир Путин подписа законопроект, предназначен да осигури устойчивото, автономно функциониране на Рунет – руския сегмент на интернет – в случай на глобално изключване или умишлено прекъсване от страна на САЩ, което би могло да се случи, ако отношенията се влошат.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *