От днес на книжния пазар е новият роман на писателя дисидент Димитър Бочев "Опит за екстаз", издание на "Сиела". Онези от читателите, които имат вкус към линейните, концептуални сюжети и повествователната романистика, да си потърсят други автори и заглавия, аз не влизам в каноните/клишетата на българската художествена литература.

Романът е и автобиографичен, включва периода на писателя, след нелегаланото му напускане на България през 1972г. в Дойче Веле и Свободна Европа, съвместната работа с Георги Марков, но "Опит за екстаз" представя и тоталното отчуждение, и индивидуалното противопоставяне на човека, проблемът за индивида и колектива. В този роман търся смисъла на битието, на съществуването ни на тази земя.Неведнъж съм казвал, че задачата на писателя е еднородна с мисията на Богочовека: да прекрачва граници, да взривява регламенти, да търся нерзагадаемостта на Бога и света, мистерията на битието.Въведението на романа, писателят завършва с думите, че макар и след безчет провали, че всичко е обречено, прогнило и пропаднало, безутешно и неспасяемо, няма смисъл да се предаваме.

Димитър Бочев е роден през 1944 г. Следва философия в СУ "Климент Охридски". Многократно е арестуван от Държавна сигурност за другомислие, два пъти е изключван от университета. През 1972 г. напуска нелегално страната и се установява в Западна Германия, където получава политическо убежище. Работи като редовен извънщатен сътрудник на "Дойче Веле", където си дели есеистичните понеделници на българската емисия с писателя Георги Марков. От 1975 г. е програмен редактор в българската редакция на Радио "Свободна Европа", където отговаря за културно-публицистичната програма "Контакти". През 1976 г. е осъден задочно на 10 години затвор. Присъдата е отменена от Върховния съд в София през 1992 г.

Цялото интервю с Димитър Бочев е в звуковия файл.

Прочети още