Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен вариант на коронавируса циркулира в България. Това зави в ефира на bTV директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската модификация на вируса вече я има и у нас.

За да обясни разликата между циркулиращия досега коронавирус и новия британски вариант проф. Балтов показа две графики на PCR-тест. При първата ясно се виждат три гена, доказващи положителна проба. При втората, новият вариант, обаче линиите са само две, липсва т.нар. S-ген, а той реално съществува.

„Още преди два месеца обърнахме внимание и ние дадохме първите такива случаи да бъдат секвенирани в Националната вирусологична лаборатория, да се види геномът дали е различен от реално разпространения щам в България. Първите четири случая, които бяха хванати по този начин бяха хора, които се връщаха или щяха да пътуват обратно за Англия. Смятаме, че са били преносители на този щам“, коментира проф. Балтов.

За 21 януари в „Пирогов“ има осем случая на хоспитализирани пациенти с положителен PCR-тест към стария вариант и най-вероятно петима към новия, защото в изследванията им липсва т.нар. S-ген.

„Не искаме да плашим хората, а да видят каква е реалността, защото ние трябва да знаем, че това, което се случва в Европа, е трета вълна. Всяка страна ще вземе предпазни мерки. В момента ние сме един оазис, но това не трябва да ни притъпява вниманието. Новият вариант на вируса се разпространява 2,7 пъти повече от познатия досега. В момента в България десет болни заразяват нови седем, при новия щам – десет заразяват 27. При по-голяма заболеваемост с новия вариант има опасност от повече тежко боледуващи и по-голяма смъртност. Той е много по-агресивен, навлизайки, постепенно ще измести по-слабо агресивния и повече хора ще бъдат заразени с новия щам. Затова е важно да се хванат навреме и може би по-строго да се изолират тези случаи“, добави директорът на „Пирогов“.

Проф. Балтов беше категоричен, че лечебното заведение е готово за една евентуална трета вълна на заразата. При нужда могат да се осигурят 450 легла за хора с коронавирус. В момента 25% от всички пациенти в болницата са с COVID-19 или 18 души, настанени в Интензивното отделение и 100 в средно тежко състояние.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още