Фючърсите на американския суров петрол WTI поевтиняха с 53 цента, или 1%, до 52.60 долара за барел, след като в четвъртък паднаха с 18 цента.
Фючърсите на суровия сорт Brent се понижиха с 45 цента, или 0.8%, до 55.65 долара за барел, изтривайки печалба от 2 цента в четвъртък.
Възстановяването на търсенето на гориво в Китай подкрепи пазарните печалби в края на миналата година, докато САЩ и Европа изоставаха. Нова вълна от случаи на COVID-19 обаче предизвика поредна порция ограничения срещу заразата и това се отрази негативно на пазара.
Търговският център на Шанхай съобщи за първи случаи на местно ниво от два месеца насам, а Пекин призовава хората да не пътуват по време на предстоящите новогодишни празници, когато десетки милиони обикновено се връщат в по родните си места
Сезонният тласък на търсенето на бензин в Китай, който обикновено се наблюдава по време на новогодишните празници, ще бъде смекчен от затягащите се ограничения през тази година, се казва в бележка от консултантската компания FGE. Прочети още