Нов екологичен тренд измества традиционните пластмасови бутилки за минерална вода, заменяйки ги с алуминиеви кенчета. И все повече големи компании залагат на тази идея.

Планът на Pepsi за намаляване на пластмасовите отпадъци включва замяната на пластмасовите бутилки с кенове. Дори и за водата.

Компанията съобщи, че водата ѝ с марката Aquafina скоро ще се продава в алуминиеви кутии в американските вериги за бързо хранене и ресторанти, още от следващата година. Компанията ще тества и по-широко разпространение в магазините.

Продажбите на вода в кенчета не е нова идея. Компании като Anheuser-Busch доставят вода в кенчета на работещите в спешната и неотложна помощ и пожарната, а някои стартиращи фирми използват модерен маркетинг, за да направят водата в кенчета потребителско явление.

Например, компанията Liquid Death продава затворена в кенчета вода от Алпите.

Някои защитници на околната среда подкрепят използването на алуминий вместо пластмасата, казвайки, че първият е много по-лесен за рециклиране.

А корпорации от всички индустрии работят за намиране на устойчиви алтернативи, тъй като проблемите с пластмасите в света продължават да се трупат: около 91% от всички пластмасови отпадъци никога не са били рециклирани.