На 21 април ще се проведе Планински Маратон „Панчарево“

Marathon Pancharevo

На 21 април (неделя) ще се проведе осмото издание на най-голямото пролетно планинско бягане в България – Планински Маратон „Панчарево“.

Състезанието се организира за 8-ма поредна година от Спортен клуб „Бегач“. Маршрутът е непроменен и шосейната част (10км) прави полуобиколка около езерото, а дългите дистанции правят живописна обиколка в Лозенска планина до Пасарел и обратно, минавайки през върховете Бачун, Лалина Могила и Половрак. Бягането по десет километровата отсечка от маратона ще се проведе под надслов National Geographic Plastic-Free Run.

Състезание без пластмаса за еднократна употреба

Тази година, съвместно с National Geographic, организаторите на маратона си поставят нова цел – да ограничат максимално своя отпечатък върху природата. В подкрепа на глобалната кампания „Планета или пластмаса?“ те предприемат следните мерки:

  • Без чаши на пунктовете – всеки участник сам ще си носи вода в предварително предоставена бутилка
  • Без пластмасови ленти за маркировка – използват се винилови флагчета за многократна употреба
  • Без индивидуално опаковани продукти – храната на пунктовете и медалите ще бъдат опаковани в кашони на едро
  • Без пластмасови торбички за стартовите пакети

Международната кампания  „Планета или пластмаса?“ има за цел да намали количеството на пластмасовите отпадъци, замърсяващи Световния океан и да предизвиква хората да намалят използването на пластмаса за еднократна употреба в ежедневието си.

Програма

  • 9:00 стартират участниците в отсечките 42 км и 21 км
  • 9:15 стартират участниците в отсечката 10 км (National Geographic Plastic-Free Run)
  • 11:00 церемония по награждаване на победителите в National Geographic Plastic-Free Run (10 км.) със специален гост Магдалена Малеева

Състезание с традиции

Състезанието се очаква да събере близо 700 участници. Рекордът на трасето на Маратона при жените е на Мария Николова – 04:16:21, а при мъжете на Александър Спасов – 03:51:14.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *