Най-странните олимпийски спортове

Total
1
Shares

Програмата на Олимпийските игри в Токио включва няколко нови спорта. Освен всичко друго, зрителите можеха да наблюдават състезания по скейтборд, сърф, спортно катерене, 3х3 баскетбол и BMX свободен стил.

На Олимпийските игри в Атина през 1896 г. – първите съвременни олимпийски игри – един от спортовете, в които участниците се състезават, е катерене по въже, а спортът за последен път е представен на игрите през 1932 г. в Лос Анджелис.

На Олимпийските игри в Париж през 1900 г. една от дисциплините е гасенето на пожар, при което професионални пожарникари и доброволци се състезават в различни групи. Противопожарната служба в Канзас Сити спечели златния медал за САЩ в професионалната група.

През 1900 г. всички олимпийски събития са били от Световния панаир и Международният олимпийски комитет така и не е решил кои събития са „олимпийски“ и кои не.

Освен това на игрите през 1900 г. се е провело състезание по стрелба по гълъби, по време на което са били убити повече от 300 гълъба – само победителят в тези състезания е застрелял 21 гълъба. Олимпиадата през 1900 г. е била единствената олимпиада, в която е била представена тази дисциплина.

В миналото една от дисциплините е била плуване с препятствия. Спортистите е трябвало да се катерят над лодки и да плуват под тях, изминавайки разстояние от 200 метра в река Сена.

Минали олимпийски игри са включвали и редица състезателни събития, като спортисти са се състезавали един срещу друг в таксита, фургони за доставка, камиони и пожарни автомобили.

Олимпиадата в Сейнт Луис през 1904 г. е била домакин на единственото клубно състезание по въртене на бухалки в историята на олимпиадата. По време на това състезание, което историците смятат за предшественик на художествената гимнастика, от спортистите е трябвало да въртят бухалките по различни начини и да демонстрират различни упражнения с тях. През 1904 г. само четирима души са участвали в състезанието в тази дисциплина и всички те са били американци. Но като дисциплина, упражнения с тояги се появяват на Олимпиадата през 1932 г.

Повечето хора свързват тегленето на въже с летните ваканции, но до 1920 г. това е олимпийски спорт и британският отбор получава повечето от медалите в него.

На Олимпийските игри в Париж през 1924 г. се състоя дебютът на дисциплината “Canne de Combat”, която представлява бой с бастун.

Подобен спорт, Singlesticks, който е фехтовка с дървена пръчка, е представен на Олимпиадата през 1904 г.

През 1984 г. на Олимпиадата в Лос Анджелис дебютира синхронно плуване поединично, а американката Трейси Руиз получава златния медал.

Тази дисциплина отпадна след Олимпиадата в Барселона през 1992 г. На тези олимпийски игри обаче хокеят на ролери дебютира и Аржентина печели златния медал в тази дисциплина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни новини

Този петък откриваме празничния сезон с „Ела, изпей! 2“

От този петък само в кината, любимите ни колоритни герои от попкултурния феномен на Illumination Ела, изпей! откриват празничния сезон с нов незабравим спектакъл, изпълнен с много музика, танци, настроение…