Над 600 онлайн платформи са поискали лиценз да продължат работа в Турция

Над 600 онлайн платформи, сред които Нетфликс, са поискали лиценз да продължат работа в Турция според новите правила, въведени от правителството за контрол върху онлайн съдържанието, съобщи председателят на Висшия съвет за радио и телевизия Ебубекир Шахин.

Наредба, публикувана в турския Държавен вестник миналия месец, възлага на ВСРТ да извършва всеобхватен контрол върху цялото онлайн съдържание, включително стрийминг платформи като Нетфликс и новинарски сайтове.

Всички доставчици на интернет съдържание ще трябва да получат лиценз от ВСРТ, за да оперират в Турция.

Мярката за надзор бе одобрена първоначално от турския парламент през март миналата година с подкрепата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и на нейния националистически съюзник. Критиците изразиха опасения, че тя ще даде възможност на правителството да затегне контрола си върху медиите, които в мнозинството си са под влиянието на Ердоган и на неговата ПСР.

Вчера Нетфликс също подаде нужните документи пред ВСРТ, за да кандидатства за лиценз, давайки да се разбере, че планира да продължи работата си в Турция противно на твърденията, че се готви да се изтегли от турския пазар.

Платформата присъства на турския пазар от 2016 г., а първият турски сериал, одобрен от Нетфликс, стана „Защитникът“ с участието на популярния турски актьор Чагатай Улусой. Вече има одобрение и за други два турски проекта – „Love 101“ и „Атийе“, чиито снимки вече започнаха, посочва НТВ.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *