Навални призова своите привърженици да излязат на улицата, след като бе арестуван миналия уикенд при завръщането си от Германия в Русия – за първи път, след като бе отровен през лятото на 2020 г. и транспортиран за лечение в Берлин.
Властите предупредиха хората да стоят настрана от демонстрациите в събота, като заявиха, че рискуват да се заразят с COVID-19, както и евентуален затвор за присъствие на неразрешено събитие. Въпреки това десетки хиляди души излязоха по улиците, някои от тях при екстремно ниски температури -  Якутск активистите излязоха при минус 48 градуса, а в Екатеринбург – при минус 30.
Акциите в Москва и Санкт Петербург продължиха до вечерните часове. Съобщава се за технически проблеми с предаването на телевизионен и радиосигнал. В някои райони на Москва е бил изключен мобилният интернет.
Протестиращите издигнаха лозунги за свобода, както и за оставката на президента на страната Владимир Путин.
Задържана по време на протеста бе и съпругата на Навални – Юлия, като малко по-късно бе освободена.
Леонид Волков, съюзник на Навални, призова хората за нов протест следващия уикенд.
44-годишният Алексей Навални бе задържан на летище Шереметиево в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок.
Междувременно бе съобщено, че външните министри на ЕС в понеделник ще обсъдят нови санкции срещу Русия заради нарушаването на правата на Навални и арестите на политически противници на властта. Прочети още