2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет.

Най- голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио – 80 хиляди лева. 72 хиляди лева ще е финансирането за фестивала „Музика от вековете“ на Античния театър. 60 хиляди лева са средствата за концерт на пианиста Ричард Клайдерман в зала „Колодрума“ през месец април.

В културния календар за 2021 година е включена Международна конференция за консервация и реставрация на мозайки, с общинско финансиране от 64 000 лева.

Общо за съвместни инициативи с Министерството на културата, сред които Европейски нощи на музеите и на литературата, резидентна програма за български и чуждестранни артисти, откриването на Есенния салон на изкуствата, награди, както и Празниците на Стария град е заделена сумата от 659 000 лева.

С повече от 1 милион лева се финансират 37 местните фестивални прояви проектен принцип.

Сред тях са „Пловдив джаз фест“, Международният куклено- театрален фестивал „Двама са малко- трима са много“, Дни на музиката в Балабановата къща, танцовият фестивал „Черната кутия“. Те получават по 50 000 лева.

С такава сума ще се финансира и нов за града фестивал „Вибрациите и духът на Пловдив“ на „Творчески комплекс „Инкубатор“.

45 000 лева ще струва организацията на „Пловдив чете“. Подкрепата за проекта на Държавата Опера- Музиката на тепетата ще е 36 хиляди лева, 30 000 лева ще бъдат дадени за три издания на Капана фест през годината.

Със 189 хиляди лева общината ще финансиран отбелязването на празнични дати в Пловдив. Увеличението по това перо е близо 55 хиляди лева, 35 0000 от тях са за откупка на картини, и почти толкова за юбилеите на Певческото дружество и БНТ Пловдив, както и за трибют на Милчо Левиев.

За първи път с предвидени средства за културно- историческите празници и за празниците на местните общности. Два пъти и половина повече са средствата за Празниците в Стария град.

Прочети още