Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност

На 22 януари се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент.

През последните 12 месеца държавният глава продължи да настоява за промяна на стила на управление, свали доверието си от правителството, а няколко месеца по-късно подкрепи антиправителствените протести и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Принципните различия между президент и управляващи останаха непреодолими:

"Тази власт се превърна в символ на корупцията и на застоя", каза президентът. Затова Румен Радев продължи да критикува управляващите за липсата на прозрачност и да настоява за промяна "на политическата и на начина на управление".

Пандемията не промени отношенията между президент и премиер:

"Ако има нещо по-тревожен от самия вирус, това е демонстрираната безпомощност на българското правителство да се справи с пандемията".

Държавният глава продължи консултациите за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, убеден, че са крайно наложителни:

"Прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя".

След прокурорска акция на "Дондуков 2" и задържане на хора от екипа на президента започнаха протести за оставката на правителството и на главния прокурор. Радев подкрепя искането от първия ден:

"Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата. Мутри вън!"

Парламентарните избори ще са редовни, президентът ги насрочи за 4 април, а на консултации за мерките на вота постави въпроса за видеонаблюдение в избирателните секции, гласуване по пощата на българите в чужбина, предложения. които управляващите нарекоха "екзотични".

"Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден, но да се гарантира конституционното право на глас на всеки един българин, това е политическа отговорност", отвърна президентът.

Държавният глава все още не е обявил дали ще се кандидатира за втори мандат

Прочети още