Руският опозиционер Алексей Навални бе доведен в съда днес, за да изслуша пледоариите на адвокатите му при обжалването на наложената му присъда от близо три години затвор, предаде Ройтерс.

Навални бе осъден за нарушаване на мярката за неотклонение – подписка, свързана с условна присъда по дело от 2014 г. за икономически престъпления – решение, което според защитата му е силно политически мотивирано. Западът разкритикува процеса и обсъжда евентуални санкции срещу Русия, предава БТА.

По време на днешното заседание Навални каза на съдията, председателстващ заседанието, че би било добре съдът да го освободи.

По-късно днес критикът на Кремъл отново ще се яви в съда, но по друго дело. В него той е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на конституционните реформи от миналата година, които ще позволят на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 г.

Навални нарече хората, участвали във видеото, "предатели" и "корумпирани лакеи". Той твърди, че коментарът му не е бил насочен конкретно към ветерана Игнат Артеменко, а властите използват обвинението, за да подронят репутацията му. Прокуратурата иска да му бъде наложена глоба от 950 000 рубли (12 800 долара).

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още