Мобилно приложение предлага маршрути за културен туризъм

sms phone

Ново мобилно приложение предлага маршрути за културен туризъм в няколко европейски региона, сред които и Североизточна България.

Приложението е създадено по проект „mAPP my Europe“, в който партньори са две балкански и две средиземноморски страни. От българска страна участва Регионалният исторически музей в Добрич в партньорство с Агенцията за икономическо развитие във Варна и фирма в морската столица за софтуерни разработки.

Мобилното приложение вече е представено и в добруджанския град, заедно с друг разработен дигитален продукт по проекта.

Водещ партньор в дейностите е румънската Асоциация за креативно човешко развитие в град Констанца. От румънска страна участват също Дом на образованието и иновациите и Асоциация „Арке“.

От гръцка страна участват две организации в областта Каламата – Гражданско общество с нестопанска цел за социално развитие на младежта и Дирекцията за средно образование в Каламата.

От испанска страна участват също две организации -Образователна институция за преподаване в сферата на междукултурното образование, която има 35-годишен опит в създаването и изучаването на чуждестранни програми, както и Фондация в испанския град Гранада, която сътрудничи в областта на образованието, културата, социалното развитие и това на околната среда в област Андалусия, с грижа за общността.

Приложението за младежки туризъм „mAPP my Europe“ предлага различни атрактивни маршрути за младите хора в регионите, които участват в рамките на международния проект.

По думите на Димитър Атанасов от фирмата за уеб дизайн и софтуерни решения, разработила приложението за Североизточна България, съдържанието като обекти и маршрути може да се разширява и допълва. В нашата страна те се намират в областите Добрич, Варна и Силистра – музейни, литературни, пешеходни и други тематични маршрути, например „Пътят на комунизма“, „Световно културно наследство“ и т.н., които разкриват богатството от културни и исторически забележителности на всеки от регионите. Подборът на обектите е направен след допитване до младите хора в отделните региони.

От чуждестранните маршрути будят любопитство „Пътят на Лорка“ в Испания, „По пътя на Олимпийците“ в Гърция, „Над 100-годишни маслини в Източна Месения“, Гърция. „Музейният тур“ в Североизточна България, например включва Художествената галерия в Добрич, както и паметниците на Св. св. Кирил и Методий, архитектурните комплекси „Хан Аспарух“ и „Добротица“, Художествената галерия в Балчик, Етнографския музей и Историческия музей в Белия град, Текето „Ак язълъ баба“ и „Св. Атанас“ в село Оброчище, Историческия музей в Каварна и Художествената галерия в морския град, Музея в град Тервел, Художествената галерия в Силистра. Приложението за Североизточна България като съдържание е представено на български и английски език, съответно за останалите страни презентациите са на английски и гръцки, румънски или испански език. Приложението е безплатно.

Вижте още новини

Автор: Росен Димитров

tvoetoinfo@gmail.com; +359896020004

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *