Инвеститорите предложиха 2,6 пъти повече пари на първата малка компания, която дебютира днес на Българската фондова борса, отколкото тя целеше да набере, съобщиха от БФБ.

Технологичната фирма Biodit, която направи първично публично предлагане днес, искаше да привлече от инвеститори 1 млн. лв., за да финансира разширяването на дейността си в чужбина. Инвеститорите са направили записвания на обща стойност 2,6 млн. лв., като тези, които ще получат акции са по-рано направилите записвания. Очаква се около март месец акциите на компанията, които бяха продавани на номинал от 1 лв., да започнат да се търгуват и на вторичния пазар.

Общият брой на сключените сделки е е 167, тоест всяка е със средна стойност от 6000 лв.

Компанията произвежда сензори за удостоверяване на самоличност, като пласира най-много от своите продукти под формата на устройства за осигуряване на достъп чрез пръстов отпечатък в хотели или производствени бази.

Това е първото IPO на пазара за растеж на малки и средни компании BEAM на Българската фондова борса, който беше обявен миналата година. Към момента официално друга компания не е подала документи за листване на борсата чрез пазара за растеж BEAM, съобщиха от БФБ, като се надяват успешния първи проект да бъде добра реклама за него.

Пазарът за растеж позволява при набиране на до 6 млн. лв. капитал процедурата да е значително по-облекчена за компаниите. Най-важното предимство е, че не е необходимо Комисията за финансов надзор да одобрява проспект на компанията. Именно Biodit, създадена през 2016 г. има горчив опит във взаимоотношенията си със КФН. Тя беше единствената фирма, която през 2019 г. кандидатства за ваучерите, с които държавата планираше да поема разходите на компаниите за първично публично предлагане на борсата. Biodit обаче така и не успя да се възползва от ваучера, защото КФН отхвърли техния проспект. Тогава регулатора счете, че стойността на патентите за технологичните решения на Biodit са прекалено голяма част от капитала на компанията. След този отказ нямаше други желаещи за ваучери и до края на периода за кандидатстване нито една фирма не успя да се възползва от ваучерите за излизане на БФБ.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още