"Истината е, че хаосът е нещо, което най-много обърква психиката и от там се получават и не много логичните реакции на хората, когато те се чувстват притиснати до стената. Откъде идва това – липсата на перспектива е първото нещо, което бих отбелязала като причина за такъв вид категоричност в поведението, в говоренето, включително и склонност към анархистични действия. Липсата на перспектива – не можеш да планираш, не можеш да набележиш дори и краткосрочни цели, защото нещата се променят, много са динамични". Това каза психологът Михайлина Абрашева във връзка с намерението на собственици на ресторанти и заведения да излязат на протест пред Министерския съвет на 27 януари.

Когато има хаос в посланията, които отправят политиците и лидери на мнение това води до объркване на психиката на гражданите, до нестабилни реакции в психиката на хората.

"Засилва се усещането за безперспективност, за загуба, засилва се негативната емоция – страх, защото няма яснота, стабилност, не се вижда перспектива и съзнанието не може да работи по начина, по който да взима решения. Мисленето се затруднява, изборът на хората и решенията не са съзнателни, не са разумни", допълни Михайлина Абрашева в предаването "Нещо повече".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Прочети още