Важно е да бъде осигурен един безпристрастен, законосъобразен и честен вот и да няма грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация. За това нещо аз ще бъда безкомпромисна. Това заяви в ефира на БНТ министърът на туризма Марияна Николова, която беше определена от правителство да отговаря за организацията на изборите на 4 април.

"Тези избори са специфични и сложни поради факта, че в момента сме в епидемична обстановка. По отношение на организацията и техническата подготовка тя вече е започнала. Има детайли, които трябва да бъдат изяснени и имаше отворени въпроси, които трябваше да бъдат решени. Там се изисква административни процедури да се спазят и юридически правила, техническа организация, достатъчно срещи, които трябва да бъдат проведени с компетентните институции", заяви вицепремиерът Николова.

Тя каза, че вчера са постигнати договорености с ЦИК и вече конкретното ведомство в лицето на Министерство на вътрешните работи осигурява охраната на склада, където се охраняват в момента машините. Вече е издаден и утвърден и здравният проток за провеждането на изборите.

"Ние осигурихме охрана, така както беше заявката на правителството, че МВР ще осигури безпрецедентна охрана и няма никакво съмнение в това, че може да има някаква манипулация по отношение на влизане – излизане, нерегламентиран достъп. Още от вчера коли на Жандармерията охраняват машините. Снощи имаше и приемо-предаване на няколко броя машини поради факта, че държавната агенция за електронно управление трябва да извърши т. нар. удостовереност на софтуера, на документацията и на годността на тези технически средства, за да няма и грам съмнение, че има някаква неизправност", каза вицепремиерът.

Според нея масовата ваксинация е единственото решение в туризма. "Предложих на Националния ваксинационен щаб е всички, които работят в сектор туризъм и са на първа линия да бъдат ваксинирани преди основния летен сезон", обясни Николова.

Тя отчете, че към настоящия момент хотелиерският и ресторантьорският бранш умело се възползват от мярката 60/40, която за сектор "Туризъм" е 80/20. Вицепремиерът отбеляза още, че летният сезон ще стартира най-рано на 24 май.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още