През януари изтича срокът на голяма част от годишните електронни винетки. До кога е валидността им всеки може да провери на Vinetki.bg, нужен е само регистрационния номер на автомобила.

Нова винетка за 2021 година може да се закупи до 30 дни преди датата на активирането ѝ пак от същата платформа.

Винетки онлайн могат да се купят в три лесни стъпки. Избира се типа на превозното средство – автомобил под 3.5 или каравана/ремарке. Втората стъпка е вида на винетката и начална дата на валидността ѝ – годишна за 97 лв., тримесечна за 54 лв., месечна за 30 лв., седмична за 15 лв., уикенд за 10 лв. Третата стъпка е плащането, което става с банкова карта, а разписка за закупената винетка се получава на предоставения е-мейл.

Има възможност за закупуване на по-голяма брой винетки с едно плащане, както и условия за плащане по банков път.

Регистрационния номер на превозното средство трябва да се въвежда с главни букви, без интервал, тире и точка. Системата допуска използването и на кирилица, и на латиница, при условие, че същите напълно съответстват на регистрационния номер.

Проверката преди и след плащане гарантира, че превозното средство е с платена пътна такса. На контролните органи не е нужно да се представя разписка за закупена винетка, защото контролът се осъществява чрез проверка по регистрационния номер в централната електронна тол система.

Ако потребителите създадат свой профил като се регистрират на сайта Vinetki.bg, ще могат да закупуват винетки без да е нужно да попълват всеки път данните на автомобила.

В личния профил автоматично се запазват разписките за заплатените винетки и история на всички покупки със съответните регистрационни номера. Получават се и известия за предстоящо изтичане на валидността и друга полезна информация. Вече две години закупуването на винетки става лесно, бързо и удобно онлайн на www.Vinetki.bg и не е необходимо посещение на търговски обект за продажба.