архив

Кукерските игри в Ямболско ще се проведат и тази година, но при спазването на строги епидемични мерки, решиха от областния медицински щаб. Все още не е ясно дали маскарадният фестивал Кукерландия ще бъде изцяло отменен.

Кукерски игри ще има, но в едно населено място ще може да обикаля само една кукерска група, като са забранени посещения по домовете, уточни областният управител Димитър Иванов

"Групата от населеното място си спазва традицията в населеното място, без традиционните обичаи и струпването на хора в центъра на населените места."

Директорът на Регионална здравна инспекция в Ямбол д-р Лиляна Генчева поясни:

"В кукерските групи да не се допускат лица с температура, кашлица или други симптоми на пандемичното заболяване. Без да се провежда традиционният карнавал, който да предизвика струпването на публика в центъра на населеното място."

Кукерските игри започват в края на тази седмица, като по традиция това става в стралджанското село Джинот. В началото на февруари в медицинския щаб отново ще се дискутира възможността за провеждането под някаква форма на маскарадния фестивал Кукерландия.

Прочети още