Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали граждани от набезите на уличните глутници, са подадени в благоевградската общинска администрация.

Факт е, че сред сериозните проблеми, пред които се изправя всяка една кметска администрация при встъпването си в длъжност, е контролът на безстопанствените кучета. Факт е, че и популацията им е трудна за контролиране. И въпреки различните нормативни актове, които приемат общинските съвети в своите мандати, относно ангажимента на стопаните на домашни любимци, на практика резултати няма.

И в Благоевград предизвикателствата, породени от уличните четириноги, са постоянна величина. Трудно се контролира един такъв процес, казва кметът Румен Томов.

На фона на десетилетните проблеми, вече има някаква светлина в тунела. Задвижена е процедура по създаването на временен приют за безстопанствени животни на територията на общината.

Макар и да се изискват сериозни финансови ангажименти по отглеждането и изхранването на безпризорните четириноги, които ще попаднат в приюта, вече е определено и мястото на съоръжението. В местността „Черешарника“, в района на новия гробищен парк, предстои до месец-два да бъде изграден приютът.

Стопанисването и поддръжката на базата ще бъдат следващите стъпки в решаването на сериозния проблем. В тази връзка се предвижда създаването на ново общинско публично предприятие.

Прочети още