“Капачки за бъдеще” отново събра хората с добри сърца

Снимка: БГНЕС

Дъждовното време не спря хората с добри сърца, които искат да помогнат. В самия център на София пред бившия царски дворец имаше задръстване от коли, необикновено за един почивен ден. Граждани бяха дошли, за да се включат в инициативата „Капачки за бъдеще“.

Инициативата стартира през есента на 2017 г. и оттогава до днес е помогнала на най-малко 36 болници в 36 града.

„Периодично събираме в София между 50-70 тона капачки на кампания“, заяви пред БГНЕС Лазар Радков, предприемач и филантроп, организатор на инициативата.

„Кампанията съществува от 4 години и половина. През първите две години до 2019 г. успяхме да подновим старите кувиози в 22 болници в 22 града на страната. Нашата цел е в България да няма болница с кувиози от миналия век“, обясни той.

Така благодарение на общите усилия са подновени кувиозите в редица градове: Ботевград, където кувьозът е бил от 1986 г., в Чирпан от 1990 г. и на много други места.

„В малките градове също се раждат деца. Ако там хората не могат да получат добро здравеопазване, те ще продължат да се обезлюдяват“, каза Радков.

Освен кувиози инициативата е дарила и друга медицинска апаратура, като ифузионни помпи, кислородни палатки, фетални монитори, аспиратори, респиратори, кислородни палатки. Подсигурени са също така неонатална линейка за град Пловдив и една офроуд линейка.