Как да се предпазим от хранителни натравяния през лятото

За да предотвратите отравяне през лятото, трябва да миете ръцете си по-често и добре да подлагате продуктите на термична обработка, съветват медици.

През лятото рискът от натравяне е много по-висок, тъй като дори храната, съхранявана в хладилника, се разваля по-бързо в жегите.

Сурово месо, птици, риба и морски дарове (включително мариновани), деликатеси и сандвичи, салати, нарязани плодове и зеленчуци, млечни продукти могат да прекарат само два часа извън хладилника през лятото, а в жегите (при температури над 32 градуса) – не повече от час.

Сред най-честите симптоми, които се появяват при хранително отравяне са повръщането, коремната болка, треската, летаргията, студените тръпки и общо влошаване на състоянието.

За да избегнете подобни здравословни проблеми, трябва да следвате няколко прости правила.

На първо място винаги трябва да миете ръцете си със сапун преди хранене и да не ядете нищо навън.

Освен това през лятото е необходимо да се използват антисептици, да се запържват или изпичат добре храните и винаги да се изплакват зеленчуците и плодовете с вода.

Сред другите полезни препоръки са да сменяте гъбите за миене на съдове. За месо, зеленчуци и хляб трябва да се използват различни дъски за рязане, а приготвените и суровите храни не трябва да се прехвърлят в един и същи съд. Така ще избегнете замърсяването на готовата храна с бактерии от суровата храна.