Connect with us
Gergiovden

ПРАЗНИК

Какви са традициите на Гергьовден

Облечена в празнична премяна, невестата замесва тестото с мълчана, цветна вода и го оставя да втаса, покрито с женска риза – да се раждат повече женски агнета.

На Гергьовден всеки стопанин обикаля нивите си и бодва в чернозема разлистено клонче. Този обичай е свързан с легендата за Свети Георги, който обхожда посевите и полята, за да завали дъжд, от който всяка капка става жълтица, разказва за традициите на празника етнографът в Регионалния исторически музей в Добрич Лена Кирилова.

По думите й според традиционните вярвания Гергьовден бележи началото на новата селскостопанска година. Когато всичко се събужда за нов живот и започва великото тайнство на пролетта, у човека отново се ражда надеждата за щедрост на земята, за здраве и берекет, за честити дни.

Приготовленията за празника започват с брането на цветя, зеленина, разцъфнали клонки и млади и стари тръгват към поляните, припомня етнографът.

За Гергьовден се приготвят и обредни хлябове, каквито са подредени и в експозицията на Етнографската къща-музей в Добрич. В ситото, с което се пресява брашното, се слага китка от билки. Облечена в празнична премяна, невестата замесва тестото с мълчана, цветна вода и го оставя да втаса, покрито с женска риза – да се раждат повече женски агнета.

Нощвите се остъргват със сребърна пара, а с водата стопанката ръси за здраве къщата, челядта и кошарите. Празничните хлябове са три вида – за трапезата, за овчарите и кошарата, и за раздаване, казва Лена Кирилова.

Тя добавя, че според традицията празничната общоселска трапеза се прави винаги на зелено – на полето, до кошарите, до оброчище на Свети Георги. Най-старият стопанин прекадява и благославя – да се множи стоката, да са пълни с жито хамбарите, здраве и берекет да има.

tvoetoinfo@gmail.com; +359896020004

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гледай TVOETO INFO TV

tvoeto info tv

Август 2020

Фестивалът „Сцена на вековете“ стартира на 18 юли

01.08.2020 до 26.08.2020
Велико Търново
Отвори картата
ФЕСТИВАЛ

От 18 юли до 26 август тази година ще се проведе най-емблематичното културно събитие на Велико Търново  - Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“. На откритата сцена в Двореца на българските царе на крепостта Царевец ще бъдат представени шест заглавия – опера, оперета и класическа музика. Свои премиерни за сезона продукции ще покажат държавните опери от Бургас, Русе, Стара Загора, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново, Театрално-музикален продуцентски център Варна, Плевенската филхармония и виртуозният цигулар Веско Ешкенази. Богатата програма бележи и 35 години от създаването на първия български оперен фестивал на открито, чието начало е поставено през 1985 г. Поводът е 800-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, а на Царевец са представени четири грандиозни спектакъла на операта "Ивайло" от Марин Големинов. Културният форум се организира от Община Велико Търново и е ще под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „Сцена на вековете“ е носител на престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е част от платформата на Европейската фестивална асоциация. Фествалът стартира на 18 юли с „Трубадур“ - едно от  най-обичаните заглавия не само в творчеството на Джузепе Верди, но и в целия световен оперен репертоар. Специален гост в спектакъла на Държавна опера – Бургас, в ролята на Манрико, ще е световноизвестният български тенор Камен Чанев. Изключително популярното заглавие на Жорж Бизе „Кармен“ на откритата сцена на Царевец ще представи Русенската опера на 25 юли. В последната юлска вечер ще е премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на Музикално-драматичен театър &...

Още

bloombergtv.bg-PR-640x480 bloombergtv.bg-PR-640x480

Bloomberg TV Bulgaria с обновен уебсайт

РЕГИОНИ

road road

10 километра опашка на „Кулата“

ПОЛЕЗНО

деца деца

176 детски градини в София отварят врати

ПОЛЕЗНО

zoopark burgas zoopark burgas

Зоопаркът в Бургас отваря врати днес

РЕГИОНИ