Официалната предизборна кампанияне е започнала, но неофициално всички политически сили са вече в надпреварата. В медийното пространство кънтят, какви ли не обещания и скандали, за да може, те, желаещите да се докоснат до властта да достигнат целта си – влизане в Народното събрание. Интересува ли се обаче избирателя от тези политически напъни или това е битка само в полето на политическите партии?

Нашата обиколка за предизборните нагласи започва от областния център – Сливен. От тук в 44-тото Народно събрание има избрани шест депутати – по двама от ГЕРБ и БСП, един от Обединени патриоти и един от Воля. Дори нещо повече – министърът на земеделието Десислава Танева е от Сливен. Така накратко изглеждаха политическите нагласи на избирателите в 21 многомандатен избирателен район преди четири години. Сега питам какви са нагласите на хората и готови ли са да отидат до избирателните урни.

"… Разбира се, че имаме интерес, защото тези избори са много по-различни от другите, сега е моментът да се разбере дали искаме да продължава този 10-годишен мандат…

…Винаги сме гласували и пак ще гласуваме, но аз специално още не съм решил…

… Не вярвам в българските политици, да дойдат нови млади хора, които си разбират от работата…"

Как гледат на новите политически формации, които имат желанието да изместят т.нар. партии на статуквото.

"… Те не предлагат нищо радикално…

… По ми харесват, но като свършат изборите ще видим…"

Хората се вълнуват и от това как утре Сливен и областта ще се развива, защото регионът макар и разположен между богатите центрове Бургас и Стара Загора икономически не е от най-цветущите.

"… За икономика в Сливен никой не говори. Нашите депутати трябва да настояват за това да имаме регионална политика, подкрепена от правителството…"

Отиваме в Нова Загора. Сравнително малък град с около 20 хиляди души население. Въпросите и към тях са същите – ще гласуват ли, харесват ли новите или старите лица в политиката и как живеят днес в Нова Загора, в изтичащият мандат на 44 Народно събрание.

"… Просто винаги съм си давала гласа и искам и този път да го дам….

… Новите не ме удовлетворяват…

… Не знам дали ще може да се състави правителство…

… Харесвам новите партии, трябва малко да се промени статуквото…"

От всичко казано до тук можем да обобщим, че на политиците им предстои една тежка битка за доверието на гражданите, защото ако не го спечелят , то в изборния ден мнозина ще отидат за гъби, риба, а други ще стегнат куфарите за един по-добър свят зад граница, както вече го направиха няколко милиона недоволни българи.

Повече чуйте в звуковия файл: Прочети още