Компанията майка на глобалната интернет търсачка Google – Alphabet – обяви, че се отказва от идеята си да доставя интернет в отдалечени региони чрез летящи балони, предаде Би Би Си. Причината е, че компанията, която беше създадена да разработва тази идея – Loon, не е успяла да постигне достатъчно понижаване на разходите.

Балоните бяха с размерите на тенис корт и се навигираха автоматично.

„Привлякохме интереса на няколко компании, с които да работим, но така и не успяхме да свалим достатъчно разходите, за да изградим дългосрочен бизнес“, пише директорът на Loon Аластър Уестгарт. „Развиването на напълно нова технология винаги носи много рискове, но въпреки това съм много тъжен да съобщя, че Loon прекратява дейността си“, добави той.

Loon успя да сключи договор с кенийския оператор Telkom, а през 2017 г. помогна с изграждането на мрежа след урагана Мария в Пуерто Рико.

Компанията започна дейността си преди 9 години и целта беше да доставя интернет в отдалечени региони без изградена телекомуникационна инфраструктура. Сред причините за провала на идеята е, че малко хора, живеещи във въпросните зони, могат да си позволят необходимия за свързване смартфон с 4G връзка.

През последните 2 години подразделението на SpaceX Starlink изстреля 955 сателита в орбита, които имат за цел да осигуряват сателитен интернет в труднодостъпни области. Друга компания, която работи в областта е OneWeb.

Решението на Alphabet идва малко след като конгломератът се отказа от друга своя идея – генерирането на електроенергия от огромни хвърчила.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още