Индонезия забраняват износа на палмово масло

Властите в Индонезия забраняват износа на палмово масло в опит да намалят цените на продуктите в страната. Вследствие на войната в Украйнаmядките, маслото и олиото, произвеждани за вътрешния и международните пазари, поскъпнаха драстично.

Забраната влиза в сила на 28 април.

Индия е най-големият вносител на палмово масло от Индонезия, – годишно внася около 13-13,5 милиона тона хранителни масла всяка година, от които около 8-8,5 милиона тона (около 63 процента) е палмово масло. Останалите доставки са от съседна Марайзия.

Според експерти ако спрат месечните доставки на около 300 000-325 000 тона палмово масло, това ще доведе до рязък скок на цените на ядливото масло, които вече са нараснали заради руската инвазия в Украйна.

Цената на суровото палмово масло в Мумбай до 14 април вече е с 51% по-висока в сравнение с периода отпреди година според последните търговски данни.

Годишно светът консумира около 240 милиона тона хранителни масла, от които почти 80 милиона тона (34 процента) е палмово масло. От тях почти 50 милиона тона идват от Индонезия.

Вътрешното потребление на палмово масло в Индонезия е около 20 милиона тона, като останалата част се оставя за износ.

През 2018 г. Индонезия спря издаването на нови разрешителни за плантации с палмово масло заради унищожаването на местообитания на застрашени животни като орангутаните.

В Индонезия цената на дребно на олиото за готвене възлиза средно на 26 436 рупии (1,84 долара) за литър, което е поскъпване с над 40% само за година.

През последните дни в няколко града в Индонезия се проведоха протести заради високите цени на олиото.