Най-популярните имена на родените миналата година в Турция деца са Юсуф и Зейнеп, показват данните на турското МВР. 

През 2020 г. в Турция са се родили 1 091 143 бебета – 559 753 момченца и 531 390 момиченца. От тях 7540 момченца са наречени Юсуф, а 11 179 момиченца – Зейнеп.

Зейнеп е най-популярното име за момиченца в трите най-големи градове в Турция – Истанбул, Анкара и Измир. Следват имената Елиф и Дефне.

При момченцата след Юсуф по полулярност следват Мирач и Еймен.

Според статистиката при имената на момченцата прави впечатление предпочитанието към имената на по-възрастните членове в семействата /баби, прабаби, дядовци/ или на традиционни в обществото имена.

При момиченцата обаче е различно – родителите предпочитат модерни и популярни имена.

Името Юсуф, което е с арабски корен, съчетава религиозни и традиционни мотиви. Има няколко значения – на въздишащ човек, или на благочестив, добър, служещ за пример.

Името Зейнеп има смисъла на целомъдрие, добър нрав, разум, състрадание и справедливост. Не се среща в корана, но се счита и за свещено име, защото така се е казвала дъщерята на пророка Мохамед.

Макар че в турския език някои имена може да бъдат и на мъже, и на жени /Дениз, Хаят, Бюлбюл/, Юсуф е само мъжко, а Зейнеп е само женско име.

В Турция има традиция да се слагат двойни имена на бебетата – едното обикновено е свързано с традиционно име в семейството, а второто е модерно или популярно.