Изкачват скоростно Черни връх тази неделя

Един от най-добрите ни планински бегачи ще атакува тази неделя рекорда за скоростно изкачване на Витоша.

Шабан Мустафа ще се опита да премине разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч.

В 9.00 ч. ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх“. Преди това ще потеглят два пешеходни похода до Черни връх: в 7.00 от Златни мостове през х. „Кумата“ и в 8.00 ч. от Железница.

Всъщност тържествата по отбелязването на 124-ата годишнина на туристическото движение в България започват още утре, петък в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх. На другия ден, в събота от 20.00 часа е предвидена Алекова вечер на хижа „Алеко”.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

В неделя на Черни връх ще бъде дадено и началото на поредицата от празненства и събития, с които ще се отбележи 85-ата годишнина на Природен парк Витоша. В празника ще се включи и Столична библиотека към Столична община, която ще осигури много награди.

Програмата на върха за тази неделя е следната:

12.00 ч. – Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх от участниците в туристическия събор
12.15 ч. – Откриване на празника и приветствия от гости
12.30 ч. – Награждаване на призьорите
13.00 ч. – Концертна програма
14.00 ч. – Теглене на томболата за участниците в Националното движение „Покорител на десетте планински първенци”
15.00 часа – Концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и МВГ „Вежен” – Тетевен, на хижа „Планинарска песен”.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *