Започва историческият филм „Константин Философ“ по БНТ 1

На 11 август (четвъртък) от 19:00 ч. по БНТ 1 ще започне 6-серийният исторически филм „Константин Философ“.

В главните роли зрителите ще видят легендите на българското кино и театър Руси Чанев, Марин Янев, Наум Шопов, Ицхак Финци, Велко Кънев, Рашко Младенов, Георги Черкелов, Невена Коканова, Любомир Кабакчиев и други.

Епизодите на филма „Константин Философ“ са под заглавията: „Солунското чудо“, „Душата на езика“, „Изборът“, „При сарацините“, „В началото бе словото“ и „Повикът на кръвта“. 

В центъра на сюжетната линия е образът на Константин Философ – мислител, дипломат и просветител от 9-ти век. В разцвета на ромейската цивилизация той улавя признаците на упадък и предвижда бъдещата роля на славянството. Още преди Ренесанса той стига до идеята за равенство между хората независимо от езика и националната принадлежност.

Делото на Просветителя става неуправляемо за политиците. Азбуката, замислена като обединител на младия народ, става негова сила. Заедно с брат си Методий, Константин приел от папата в Рим висш монашески сан и името Кирил. Той създава славянската азбука и писменост, върху основа на която се развива славянската култура. 

Режисьор на лентата е Георги Стоянов, сценарият е дело на Никола Русев. Оператор е Христо Тотев, а музиката е композирана от Симеон Пиронков. 

Гледайте 6-серийния исторически филм „Константин Философ“ от 11 август по БНТ 1