Започва “Банско джаз фест”

Total
10
Shares

“Дами пеят джаз” на Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева открива тази вечер джаз феста в Банско. Трите певици ще представят селекция от световната дамска джаз сцена през последните десетилетия.

До 14 август общо над 15 български изпълнители и групи ще излязат на сцената. Сред имената са Веселин Койчев, Васил Спасов, Вики Алмазиду, Вили Стоянов Бенд с участието на Стефка Оникян, Ангел Заберски, Васил Петров, Теодосий Спасов, Хилда Казасян.

От чужбина се очакват седем формации. Първото международно участие е на 8 август с една от най-популярните групи в Северна Македония – “Фолтин”. Музикантите ще въвлекат аудиторията в своето “електро-акустично псевдоемигрантско кабаре”, в което музиката е трудна за дефиниране, звучи непредсказуемо и предизвикателно, на моменти е дори сюрреалистична и пълна с изненади, коментират организаторите.

На 9 август излиза Human Touch – гръцкото трио, което в своята богата биография има редица съвместни участия с Милчо Левиев и Вики Алмазиду.

Българско-сръбският проект “Девет” ще бъде представен на 10 август. В него са саксофонистът и кларинетист Любомир Господинов (България) и пианистът Никола Станошевич (Сърбия). Стилът на музикантите е изграден върху мотиви от различни страни, вплетени в джаз музициране.

На сцената ще излезе и бившата беквокалистка на Хосе Фелисиано – Йелена Кристич.
На 11 август гостуват сръбско-австрийското дуо “Вила Мадалена” и триото “Билал Караман” от Турция.

В последните два дни от джаз феста ще се включат сръбският бенд “Васил Хаджиманов” – на 13 август, и една от румънските джаз-икони – Теодора Броди (14 август).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни новини

МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса

Кулинарното ни наследство в лицето на емблематичния български розов домат има шанс да стане част от менюто на Европейската космическа агенция под формата на специално ястие.

АПИ: През нощта в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг

През нощта и утре се очаква понижение на температурите и във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. По планинските проходи са възможни навявания. Агенция…